Pikaluotto vai osamaksu?

Rahoitusasiat ovat taas jälleen kerran tapetilla, kun sisustetaan tai muuten vain tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Rahoitusvaihtehtojen kirjo on laaja, mutta siitä huolimatta ajaudutaan aina tuttuihin ja turvallisiin ratkaisuihin, jotka eivät välttämättä olekkaan niin fiksuja.

On totta, että tänäpäivänä pikaluotto on järkevämpi vaihtoehto kuin osamaksu, mutta miksi? Nykyisen lainsäädännön mukaan vakuudettomien lainojen korko ei saa ylittää 10 prosenttia vuodessa, seuraavan vuoden Syyskuuhun asti. Tämä lainsäädäntö ei kuitenkaan koske osamaksuja tai luottokortteja, sillä niitä ei lasketa vakuudettomiksi lainoiksi.

Pikaluotto on halvempi

Pikaluotto on siis kaksikertaa halvempi kalleimmillaan, kuin osamaksu halvimmillaan. Oletko koskaan nähnyt osamaksuja alle 20 prosentin korolla? Emme mekään. Tästä syystä kaikki palveluita ja tavaroita myyvät yritykset tyrkyttävät osamaksukauppaa, koska yksinkertaisesti se on kaikkein tuottoisin rahoituksen muoto rahoittajalle ja yritykselle itselleen.

Vain murto-osa ihmisistä osaa käyttää verkossa toimivia vertailusivustoja tai kilpailutuspalveluita apunaan siten, että he osaavat itse selvittää edullisimmat rahoitusvaihtoehdot ja näin löytää halvimman lainavaihtoehdon.

Pikaluotto = vakuudeton pieni laina, usein alle 10 000 euroa eikä sen hakemiseen tarvita vakuuksia tai takaajia.

Osamaksu = lähes poikkeuksetta aina vakuudeton, mutta ei silti lasketa vakuudettomaksi lainaksi. Voi myös olla jopa 10 000:ien eurojen suuruinen.

Miten selvittää paras rahoitusvaihtoehto?

Vaikka me käsittelemmekin pääsääntöisesti kylpyhuonetta ja siihen liittyviä varusteita, haluamme pitää kuluttajat selvillä siitä miten suuri puhallus luottokortit ja osamaksut tällä hetkellä ovat.

Itse asiassa voit jopa lainojen yhdistämisen avulla yhdistää aikaisemmat osamaksut ja luottokorttivelat vakuudettomalla lainalla ja jäljelle jäävä laina on silti huomattavasti halvempi.

Lakimuutos on kaksiteräinen miekka:

Lakimuutos oli monen mielestä positiivinen uudistus, mutta sen seurauksena tuli yksi ongelma, joka ei ehkä ole pienimmästä päästä. Sen sijaan, että maksuhäiriömerkinnät olisivat vähentyneet on niillä nyt riski kasvaa entuudestaan.

Tämä johtuu siitä, että luotonantajat ovat kiristäneet lainanmyöntö-politiikkaansa erittäin tiukaksi ja vain harva saa puoltavan lainapäätöksen. Itse asiassa ne saavat lainaa, jotka eivät sitä oikeasti edes tarvitse.

Sillä välin osamaksuja ja luottokortteja syötetään kuluttajille niin paljon kuin vain ehditään.

Lienevätköhän perinteiset pankit olleet neuvottelemassa näistä etuuksista herrojen pöydässä.

Katso myös – kylpyhuoneremontin rahoittaminen